צעדים ראשונים לקושר First steps for riggers

אחת השאלות הנפוצות שאני נשאל היא: כיצד ללמוד שיבארי?

אז כך: אם קו "תל אביב - טוקיו" הוא חלק משגרת החיים שלכם וארנקכם אינו חסר - לכו לקורסים ושיעורים פרטיים הניתנים על ידי אומני שיבארי (kinbakushi) יפנים מובילים ותתקדמו בהתאם להנחיית הסנסיי.

אם זה לא המצב, בהחלט אפשר "להסתפק" בשיעורים הניתנים על ידי קושרים מערביים מובילים, בעיקר באירופה ובארה"ב. בנוסף לכך, היפנים עורכים, מעת לעת, סיורי סדנאות במדינות אלה ומומלץ להתנסות גם בהן. פתרון זה נגיש וזול יותר מטיסות ליפן ובהחלט מספק מענה מצויין.

אם אינכם מוכנים עדיין להתחייב לטיסות לחו"ל, אפשר להתחיל לעשות צעדי שיבארי ראשונים גם בארץ. כיוון שטרם הוקם בארצנו בית ספר בו מלמדים ומתרגלים שיבארי באופן רציני ורציף, אין מקום אחד בו תוכלו לקבל את כל החבילה הנדרשת, אבל תוכלו להתקדם בכמה כיוונים:

  1. תבקרו במפגשי קשירות שונים המתקיימים בארץ. נכון לשנת 2016, מפגשים כאלה מתקיימים, דרך קבע, בגוש דן ובירושלים. במרביתם, ילמדו אתכם קצת בטיחות וכמה קשירות בסיסיות. חושב לא פחות מכך, אתם תוכלו להחשף לאנשים שעוסקים בחבל, תוכלו לשאול שאלות, לנסות סוגי חבלים שונים, לדפדף בספרי הדרכה וכיו"ב. אומנם זה נכון שחלק לא מבוטל מהאנשים שתפגשו (ללא תלות במידת הבטחון שהם מחצינים) יהיו חובבנים גמורים בתחום השיבארי ולא עומד לזכותם אפילו יום אחד של לימוד מסודר עם מורה בינלאומי רציני אך, לטעמי, עדיף להשקיע את הזמן ב"לבור מוץ מבר" מאשר כלל לא להיחשף לקהילת החבל.
  2. מצאו מישהו מנוסה ומתאים לכם מבחינת אופי (מהארץ או מחו"ל), שיסייע לכם לעשות את הצעדים הראשונים באופן מושכל. למרות שכולנו יחידים ומיוחדים הדבר לא מונע מאתנו לעשות טעויות שרבים עשו לפנינו. הדבר נוגע באינספור שאלות פרקטיות (כמו: איזה חבל לקנות, כיצד לעבד חבלים, איזה קשירות ללמוד בהתחלה, איזה ספרים כדאי לרכוש וכיו"ב) וגם בשאלות יותר תיאורטיות (כמו: מה סגנון הקשירה שמעניין/מתאים לכם, מאיזה מורה כדאי ללמוד, מה הם העקרונות של שיבארי, איך עוברים משיבארי לקינבקו וכיו"ב). אם תמצאו את האדם המתאים שימקד ויכוון אתכם, תוכלו להתקדם בקצב מהיר וחלק יותר מאשר לבד.
  3. תלמדו כמה שיותר פנים מול פנים. שעה אחת עם מישהו שיודע ללמד את מה שאתם צריכים ללמוד שווה יותר מעשרות שעות של צפיה בסרטוני רשת. בארץ יש מספר מצומצם של קושרים שהייתי ממליץ ללמוד מהם שיבארי מעבר לבסיס של SCT/DCT - חפשו אותם ובקשו ללמוד. כאמור, נכון להיום, לימודי שיבארי מסודרים לא מקיימים בארץ, הכי קרוב לכך זה הקורס הזה. לשמחתי, מאז 2015, נערכו בארץ מספר ביקורים של קושרים בינלאומיים. נצלו הזדמנויות נדירות אלה ותירשמו לכל סדנא או שיעור שמורים אלה מציעים.
  4. לסיום, אתייחס לערוץ הלימוד הפחות אפקטיבי והיותר מסוכן - הלימוד העצמי. קושר ישראלי, אשר לא עומדים לרשותו הדו'גו והסדנאות, כפי שמוצעים בערים מרכזיות בעולם, נדרש למידה מסויימת של לימוד עצמי. ככל שהקושר יותר מנוסה כך משתפרת יכולתו לברור בים המידע את התוכן האיכותי והרלוונטי לרמתו. מנגד, קושר מתחיל נדון ללמוד, בין השאר, דברי שטות, להפנים שיטות עבודה קלולקות ולהתפזר במקום להתמקד. אני אומר זה כי גם אני הייתי במקום הזה וגם כי אני רואה אחרים עוברים את זה בימינו. חשוב להדגיש כי אני לא מציע להמנע כליל מלימוד עצמי או מלימוד רשת מזדמן אלא לשמור על איזון בין דרך לימוד זו לקבלת בסיס תיאורטי וטכני מוצק בדרכים המסורתיות.

מכיוון שאני יודע שלמרות הכתוב, רבים יתמקדו בדרך הלימוד העצמי ככלי מרכזי, ריכזתי כאן באתר כמה כלים שיסייעו בשלבים הראשונים:

  • תחילה קראו בעיון את כל החלק התיאורטי, בדגש על פרקי "חבלים", "בטיחות" ו"טיפים".
  • תעזרו בפרק על החבלים כדי לבחור חבל שמתאים לכם ותרכשו אותו.
  • תעזרו בפרק ביקורת הספרים ותזמינו באינטרנט ספרי הדרכה.
  • תכינו ערכת חילוץ.
  • קראו שוב את כלל חומר הבטיחות הנגיש לכם (כאן באתר, בספרים שרכשתם, באתרים אחרים ברשת) וודאו שאתם יודעים מה לעשות אם משהו משתבש.
  • תתחילו לעבוד עם מדריכים - אלה שכאן באתר (הקפידו לעבוד בהתאם לסדר הקטגוריות המוצע) ואלה שבספרי ההדרכה שרכשתם (בהתאם לסדר המוצע בהם).
  • תרגלו קשרים וקשירות בסיסיים עד להכרות טובה מאוד לפני שאתם עוברים לדברים מורכבים יותר.
  • ההמשיכו ללמוד והתקדמו עקב בצד אגודל.

בהצלחה!

צעדים ראשונים לנקשר First steps for rope-bottom

ברור לכולם כי קושר צריך ללמוד ולהכין עצמו רבות לפני בואו לקשור. עם זאת, יש נטיה לשכוח שגם הנקשר אינו פטור מהכנה ולימוד מקדימים.

אי הבנה זו נובעת, בין השאר, מהנטיה לחשוב כי מלוא האחריות מוטלת לפתחו של הקושר והצד הנקשר הוא פסיבי לחלוטין. אך אין הדבר כך והנה מספר דוגמאות למטלות של הנקשר: הכנה פיזית, בחירה מושכלת של הקושר המתאים, מוניטורינג במהלך הקשירה והתרעה מוקדמת על בעיות שמתעוררות.

להלן כמה המלצות בסיסיות לנקשר המתחיל:

  • ראשית, אני ממליץ בחום כי הנקשר המתחיל ילמד בעיון את נושאי הבטיחות, יהיה מודע לסכנות שעלולות להתעורר ולפתרונות שנמצאים בארגז הכלים של הקושר. הכרות זו תאפשר לו לבצע מוניטורינג מושכל, לזהות את הבעיות, להתריע עליהן בזמן ולמנוע סיבוכים מיותרים. בנוסף, אם מתעוררת בעיה, נקשר "משכיל" יטה להלחץ פחות ולא יבצע פעולות שרק יסבכו את הבעיה עוד יותר. דוגמא קלאסית לכך היא נסיון להתרה עצמאית של קשירה בזמן שצצה בעיה.
  • בחרו באופן זהיר ומושכל את הקושר שלכם. אם הקושר אינו מנדב את המידע בעצמו אל תתבישו לשאול אותו מה הנסיון שלו בקשירות, איפה הוא למד, מה הם אמצעי הבטיחות שהוא נוקט ואפילו בדקו מי יכול להמליץ עליו. זכרו – טעות בבחירה עלולה להסתיים בנזק גופני ונפשי חמור.
  • הכירו את המגבלות הפיזיות שלכם והכינו את עצמכם לקראת הקשירות שאתם הולכים לחוות. חשוב לנהל שיחה בעניין עם הקושר ולהציג באופן אוביקטיבי את היכולות הפיזיות שלכם ואת הבעיות הרפואיות שעשויות להיות רלוונטיות. לפני קשירות מאתגרות עשו מתיחות וחימום.
  • נהלו תקשורת שוטפת ובריאה עם הקושר - לפני הקשירה, במהלכה ואחריה. בכלל זה: תאמו ציפיות מראש, תציגו את צרכי האפטיר-קייר שלכם, העירו על כאבים "שליליים" ואי נוחות "לא בריאה" מהלך הקשירה ובסיום ספרו לקושר על החויה שעברתם מנקודת המבט שלכם.

בנוסף, ממליץ בחום לקרוא את המדריך המקיף שכתבה Clover בשם Rope Bottom Guide שתורגם במיומנות לעברית ע"י MedLife, ואשר ניתנים להורדה מאתר RopeTopia.

הודעות Announcements

מפגש חבלים

אחת לחודש מתקיים בירושלים מפגש "קשורימות". המפגש פתוח, בהרשמה מראש, לכל חובבי החבל ונערך במתכונת פייר-רופ. פרטים נוספים ומועדי מפגש ניתן למצוא בפיטלייף או לבקש במייל kshurimot@gmail.com

פרק ההיסטוריה

הפרק נערך מחדש ונוסף לו חלק מסכם.

ביקורת ספרים

נוספו שתי ביקורות חדשות על ספריו של אריסו גו העוסקים בקשירות קרקע.

יצירת קשר Contact

קריאת החומר עוררה שאלה שאין לה מענה באתר, מצאתם טעות או דבר מה שחשוב להוסיף – אתם מוזמנים ליצור קשר בדרכים המפורטות כאן.

ציטוט Quotation

"The most important thing is never to cause physical injury to your partner. There are delicate tendons and nerves in the body and you have to be very careful never to damage them. If you tie someone up too tightly you might damage nerves. And if you don't make your ties tight enough a rope can slip and catch on your partner's shoulder or neck. It's hard to believe that a single piece of rope could cause permanent damage but there have been many such accidents. "

Akechi Denki