סוגי חבלים | Types of Rope |
מרביתם של אומני השיבארי ביפן משתמשים בחבל הקרוי asanawa ( asa- סוג הצמח היפני ממנו עושים את החבל, nawa- חבל) ונהוג לראות בו את "החבל המסורתי" לשיבארי.
התרגום המקובל למילה "asa" הוא "קנבוס" (hemp) ולכן כתחליף לחבל היפני נהגו להשתמש במערב (בעיקר בארה"ב) בחבלי המפ. עם השנים, התברר שדווקא חבלי היוטה (jute) דומים יותר לחבל היפני וכיום חבל ג'וט הוא המקובל יותר בקרב חובבי השיבארי.
בשנים האחרונות, עם התפתחות התחום, החלו להימכר סוגי חבלים נוספים המעובדים באופן המאפשר לעבוד איתם בשיטות המקובלות בשיבארי. חלקם מתאימים לעבודת קרקע בלבד וחלקם מצוינים גם לתליות. נכון להיום, מדובר בחבלים "משלימים" ולא בחבלים שדוחקים את רגליהם של החבלים המסורתיים (אסה-נווה, ג'וט והמפ). לשם הדוגמא, אפשר לציין את חבלי הפשתן (linen), חבלי במבוק (רכים במיוחד), חבלי קוקוס (אכזריים במיוחד), חבלי כותנה (נעימים למגע) ואפילו חבלים סינתטיים המתחזים ויזואלית לחבלים הטבעיים.
חבלים טבעיים נצבעים בקלות ולכן ניתן להשיגם במגוון צבעים. הנפוצים הם: "טבעי" (זהוב-חום בהיר), אדום ושחור.
חבלי שיבארי הם חבלים שזורים (twisted rope/laid). דהינו, חבלים שנוצרו על ידי ליפוף של מרכיבי החבל סביב עצמם וזאת להבדיל מחבלים הנעשים בשיטות אחרות לדוגמא: חבלים "קלועים" או חבלי "ליבה ומעטפת". אך גם בעולם החבלים השזורים שעשויים מאותו הצמח ובעלי עובי סופי זהה - קיים מגוון רב.
כדי להבהיר את המשפט הקודם נציג באופן גס את התהליך להכנת חבל שיבארי סטנדרטי. חומר הגלם שלנו הוא סיבים של צמח מסויים. תחילה מלפפים אסופה של סיבים עד שנוצרים מהם חוטים (yarn). עתה לוקחים מספר חוטים (לרוב בין 10 ל-20) ומלפפים סביב עצמם עד שנוצר גדיל (strand). לבסוף לוקחים שלושה גדילים ומלפפים סביב עצמם עד שנוצר החבל. על ידי שינוי מספר החוטים שמרכיבים את הגדיל ועל ידי שינוי מידת הלחץ המופעל בעת ליפוף החוטים והגדילים מתקבלות תוצאות שונות מאוד מבחינת הרכות והחוזק של החבל.
זה השלב להוסיף הבחנה חשובה שתשמש אתכם בעת רכישת חבלים והיא ההבחנה בין חבל 2ply לחבל Single ply (1 ply). הכוונה היא לשתי השיטות נפוצות לבניית גדילים: הראשונה לוקחת את החוטים כמו שהם אחד-אחד ומרכיבה מהם גדיל באופן שתואר בפסקה הקודמת (זה ה- single ply) והשניה מכינה תחילה "חוט-שזור" (באמצעות ליפוף שני חוטים רגילים ביחד) ומתוך החוטים השזורים מרכיבה את הגדילים (זה ה-2ply). כמצופה, שיטת ה- 2ply מייצרת חבלים חזקים יותר וכבדים יותר אך פחות גמישים ורכים.
הודעות | Announcements |
מפגש חבלים
אחת לחודש מתקיים בירושלים מפגש "קשורימות". המפגש פתוח, בהרשמה מראש, לכל חובבי החבל ונערך במתכונת פייר-רופ. פרטים נוספים ומועדי מפגש ניתן למצוא בפיטלייף או לבקש במייל kshurimot@gmail.com
פרק ההיסטוריה
הפרק נערך מחדש ונוסף לו חלק מסכם.
ביקורת ספרים
נוספו שתי ביקורות חדשות על ספריו של אריסו גו העוסקים בקשירות קרקע.
יצירת קשר | Contact |
קריאת החומר עוררה שאלה שאין לה מענה באתר, מצאתם טעות או דבר מה שחשוב להוסיף – אתם מוזמנים ליצור קשר בדרכים המפורטות כאן.